Egy kedves olvasó hívta fel a figyelmünket a Terézváros Magazin 2005 májusi számára. Érdemes beleolvasni, hogy akkoriban mit is kommunikált a kerületi vezetés az eredményeiről.

Az előválasztás közeledtével kicsit szeretnénk, ha a fiatalabbak is tájékoztatva lennének arról, hogy a Fidesz propagandán kívül, ami főleg a kerületi ingatlanpanama 15 éve tartó ismételgetéséről szól, azért nagyon sok program a néhai Verók István polgármester gondozásában indult el. Ezek a 2005-ös újítások a mára már a kerületünk alapvetéseinek számítanak.

Vegyük csak soron, a belinkelt számban megtalálható szalagcímeket a teljesség igénye nélkül.

  • Átadják az önálló 6. kerületi rendőr-kapitányságot
  • Társasházi zöldfelület fejlesztési pályázat
  • Terv: közösségi és kulturális színtér az Eötvös utca 10-ben
  • Átvették oklevelüket az elsô ingyenes angoltanfolyam résztvevôi
  • +1 a Föld napi muskátliosztás

Nos, ezeknek a programoknak mindegyikét átvette Hassay Zsófia, de az ő nevéhez semmi hasonló nagy jelentőségű dolgot nem tudunk írni. Ellenben sok rosszat igen. Nem is akarunk itt vele sokat foglalkozni, de egyértelmű, hogy Verók István kitaposott a számára egy utat. Na ezzel nem is büszkélkedett.

Miért is vettük mindezt elő? Most még nem szeretnénk minden részletet kibontani, legyen elég annyi, hogy az egyik első politikai karaktergyilkosság elszenvedője Terézváros volt. Hasonló a mostani ellenzéket ért támadásokhoz. Eltékozoltuk kilenc évet a Fidesszel, egész 2019-ig, amikor is az egyesült ellenzék végre vissza tudta a bal-közép oldal számára szerezni a kerületet.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy egy karaktergyilkosság eredményeként történhetett meg mindez, amely nagyon hasonlít a jelenlegi választási kampányban alkalmazott módszerekhez.

Eklatáns példája mindennek a téves állításokkal felheccelt civil világ. Oltári balhét csaptak például, a Király utca 40. szám alatti egykori Rabicsek ház lebontása miatt. Akkoriban tüntettek is a ház bontása ellen, de nem azok akik a környéken laknak, hanem azok, akik teljesen máshol, de épp rátaláltak a hangjukra. Azóta a Király 40. hosszú vergődés után megszépült természetesen. Az ott lakók nagy örömére.

Ne menjünk el Illés Zoltán, akkor még Fideszes képviselő akciója mellett sem, ahol meggyanúsította igaztalanul az akkori vezetést, hogy a Liszt Ferenc tér fáit tervezik kivágni.

Ott vannak a Nagymező utcai fák is, amelyek valószínűleg az azóta eltelt idő alatt szépen megerősödve kinőttek volna, cserébe lenne a kerületbe érkező vendégek számára mélygarázs helyek sokasága, az itt lakók örömére. Nem ez történt, oltári politikai cirkusz kerekedett az ügyből, ami végül, ahhoz vezetett, hogy azóta rohad szét az érintett szakasza a Nagymező utcának, a fák pedig folyamatosan pusztulnak ki a területről.

A blogunk kedvence azonban Papp Réka Kinga produkciója a Hunyadi téri piac felújításával kapcsolatban. Ezt nem is kommentálnánk, csak pár halk kérdést tennénk fel.

Mit szólt, amikor a Fidesz 2010-es hatalomátvétele után gyorsan bezáratta a Sirályt a legendás liberális helyet a Király utcában? Vagy mit szólt, amikor a Tűzraktér szabad művészeit lehetetlenítették el ugyanezek az emberek? És végül mit szólt, amikor a propagandasajtó feltörölte vele a padlót?

Messzire mentünk Verók Istvántól, viszont azt látnia kell minden mostani politikai vezetőnek, hogy a helyi civil közösség mennyire megvezethető. Manapság a kerületi Facebook csoportokban folyik a hergelés az ellenzéki kerületekkel szemben, egész addig, amíg nem találnak valami ügyet, ami aztán végletekig káros politikát fog hozni megint magával.

Ne engedjünk ennek a fajta áskálódásnak, mert mi helyi lakosok isszuk meg mindennek a levét, mint már oly sokszor a múltban!

817